Maart Darmkankermaand

Maart is door de Stichting tegen Kanker uitgeroepen tot darmkankermaand. In deze maand wordt er extra aandacht besteed aan deze veelvoorkomende vorm van kanker die jaarlijkse verantwoordelijk is voor meer dan 2600 sterfgevallen. Gelukkig is het overlevingspercentage de laatste jaren, enerzijds door betere behandelingsmogelijkheden, anderzijds door in te zetten op preventie en op een vroege opsporing van de ziekte via het bevolkingsonderzoek darmkanker, aanzienlijk gestegen.

Preventief is voornamelijk een gezonde levensstijl belangrijk, waarbij gezonde voeding (bewerkt en rood vlees beperken), voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht (houden) centraal staan.

Het bevolkingsonderzoek darmkanker (via een stoelgangsstaaltje) is een belangrijk middel in de strijd tegen de ziekte en kan deze in een vroeg stadium ontdekken, wat de overlevingskansen aanzienlijk vergroot. We willen iedereen vanaf 50 jaar dan ook aanmoedigen om hieraan om de 2 jaar deel te nemen. In principe wordt u automatisch opgeroepen door de overheid om hier aan mee te doen met een 2-jaarlijkse brief en bijgevoegde staalafname-kit. Indien dit u ontgaan is of indien u hier nog vragen rond hebt, kunt u hiervoor ook altijd bij ons terecht. Samen kunnen we darmkanker bestrijden!

https://www.kanker.be/nieuws/maart-darmkankermaand

https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl